Şehirden köye veya sahil kasabasına yerleşenlere ait güncel blogları ve blog sahiplerine ait diğer sosyal medya linklerini amaç, durum ve hedeflerine göre kategorize edilmiş olarak aşağıda bulabilirsiniz.
İşini teknolojinin nimetleriyle Bodrum’dan yapabilen bir grafik tasarımcı. Ege’yi yemekleri, kültürü, coğrafyası kısaca herşeyiyle seven, gezen, eğlenen biri Serdar bey.
Kişisel bloğu, İstanbul’da doğup yaşayıp, 48 yaşında İstanbul’dan ayrılıp Bodrum’a yerleşen, üç yıl sonra ofisini de Bodrum’a taşıyan, yılda on gün iş nedeniyle İstanbul’a giden birinin Bodrum’daki hayatı; gözlemleri, yedikleri, içtikleri, mekanlar, insanlar, anılar… Ege ve Akdeniz coğrafyasında yapılan geziler, notlar içeriyor.
Bu aralar Glaros isimli teknesi ile bodrumlumavihayat adındaki yeni bloğundan, rotaları ve deniz yaşamı ile ilgili paylaşımlarda bulunuyor.
Şehrin kaosunda nefes almamızı sağladığı yazı ve fotoğrafları için kocaman bir teşekkür borcumuz bulunuyor kendisine.
Blog 2014 Şubat ayından bu yana, yer belirleme, arsa seçimleri, ev yapımı, köyde hayat ve kış yaşamı, bahçecilik gibi konularda düzenli yazı ve resimlerle harika paylaşımlar içeriyor.
Finans sektörünün yoğun temposundan sonra Datça sahildeki bir eve yerleşen çift, hem dört mevsim yaşadıkları Datça hayatı, hem de diğer tarihi ve turistik yerlere ilişkin gözlemlerini dikkat çekici güzellikte fotoğraflar eşliğinde paylaşıyor.
İstanbul’dan Bodruma kaçışı içeren bir başka hikayenin kahramanı Ahmet Coka. Bodrum’a taşınma planları, hazırlıkları, Bodrum’un kış hali, merkeze uzak yaşam, bisiklet, muhteşem fotoğraf ve kendi çizimleri ile süslediği yazılarını takip edebilirsiniz.
Büyükşehirden Urla’nn Barboros köyüne gerçekleştirilen göç, köy evi tadilatı ve köy yaşamı konularında paylaşımlar içeriyor.
Datça’da bir arsa alarak üzerine taş ev yaptıran çiftin, bürokrasi ile sınavı ve yapım aşamasında yaşadıklarını adım adım anlatan kişisel blog. Yasal bir ev yaptırmayı düşünüyorsanız, bir de bu evi Datça’da yaptıracaksanız, tek bir kelimeyi bile kaçırmadan mutlaka okumalısınız.
Çiftlikler
“Çılgın kalabalıktan uzak” sloganı ile kendi kendini tanımlayan Meyvelitepe’yi kategorize etmekte zorlanmadık dersek, yalan olur.
Köy veya çiftlik hayatına geçiş konusunda Türkiye’nin en başarılı içeriğini barındırdığını düşündüğümüz bu blog, yer seçimi ve yaşanacak evin yapımı ile başlayarak, “organik bahçecilik”, “bahçemizden haberler”, “kır evinde yaşam” gibi konularda bu hayata özlem duyanlarla beraber, halihazırda bu hayatı tercih etmişler için de harika bir rehber niteliği taşıyor.
Bildiğimiz kadarı ile kurumsal bir üretim veya ürün satışı gerçekleştirmiyorlar ama dedğimiz gibi, web sayfaları o kadar harika bilgiler içeriyor ki, sadece bir blog olarak nitelendirmek de istemedik.
İstanbul Mecidiyeköy’den Ege’nin Ocaklı köyüne 30’lu yaşların başında yapılan bir göç ve kızının adını verdiği çiftlikte ürettiklerinin ihtiyacının ötesinde olduğunu fark etmesi ardından önce eşe dosta, ardından büyükşehirlerde organik ürüne hasret insanlara kadar uzanan bir başarı hikayesi.
Başarı hikayesi diyoruz, çünkü şehirde yaşarken, hamile karısı veya yeni doğan çocuğunu sanayi tipi gıdadan korumak isteyen çevremizdeki bir çok beyaz yakalı arkadaşımız, İpekhanım Çiftliğinin müdavimleri arasına çoktan girmişlerdi.
Taş ustalarının çiftlik evini inşa etmesinin ardından yaptığı tarım ve hayvancılıkla Organik kelimesine farklı bir açıdan yaklaşan çiflik, ticari kaygı olmaksızın başlanılan üretimin, hem bulunduğu Ocaklı, hem de diğer çevre köy insanlarına sağladığı katma değer ile her türlü takdiri hak ediyor.
Bugün Olive Farm bahçelerinde organik zeytinyağı, sirke, zeytin ağacından ahşap oyuncaklar, mutfak eşyaları, envai çeşit meyveler, bitkiler ve bunlardan yapılan doğal reçeller, pekmez, sabun vb. yanı sıra zeytinyağı bazlı doğal bakım ürünleri, cilt kremleri, saç bakım ürünleri
Tonlarca ürün yetiştirme gibi bir gayeleri yok. Doğal, sağlıklı ürünler yetiştirmek ve bunu miras olarak gelecek kuşaklara aktarma amacında Datça’daki Murat Çiftliği.
12 sene önce ilk çiftliklerinde başlayan bu macera şimdi tanıdıklarına şifa sunan bir serüvene dönüşmüş. Haftalık gönderdikleri bilgi maillerine ek olarak faydalı bilgileri de paylaşmak, plazalarda ve çevrelerinde isimleri duyup merak eden anne babaları daha da bilgilendirmek, gerçekten doğal bir gıdanın özlemini duyan insanlara bir katkıları dokunması için de bu web sitelerini kurmuşlar.
Takipçilerini doğaya ve doğal olana dönmeye, kışın zeytin ve kış sebzeleri hasadına, yazın badem ve yaz sebzeleri hasadına, kısacası üretmeye ve daha sağlıklı doğal, mevsimsel beslenmeye, tüm ailenizle birlikte gönülden davet ediyorlar tüm samimiyetleriyle.
Her şey hayal etmekle başlıyor. Torlak Çiftliği de hayallerini gerçeğe dönüştüren şanslı insanların kurduğu, sevgiyle ürettikleri ürünleri web siteleri aracılığı ile tüketicilere ulaştırdığı harika bir hikaye. Çiftin samimi tanıtım videolarını izlemeyi unutmayın.
Mutlu keçiler çiftliği mi desek 🙂 Diğer taraftan harika bir web siteleri olduğunun da altını çizmeliyiz. Kafa yorulduğu, emek ve zaman harcanmış olduğu belli. Ellerine, akıllarına sağlık.
Kendilerini “Anadolu topraklarında kırsala yolculuğun renkli hikayelerinden sadece biri” olarak tanımlıyorlar kısaca. Tangala Akdağlar’da yaşayan sincaplara verilen yerel ismiymiş. Yaşayan tüm canlıların doğal ortamlarından kopartılmadan, özgürce üretebilmeleri için hayal kuruyor, öğreniyor, deneyimliyor, üretiyor, paylaşıyor ve dönüşüme destek oluyorl şöyle devam ediyorlar kendilerini tanımlamaya; “Tangala bu bağlamda bir adanmışlık bir azim gerektirir. Paranın araç olduğu şahsına münhasır, yaratıcı ve özenli işlerin takipçisi, türeticisi ve üreticisi olan Tangala’da yaptığımız üretimleri ve etkinlikleri takip edebilmeniz için bu internet sayfasını hazırladık. Umuyoruz sizin için de keyifli bir yolculuk olur, biz çok eğlendik!”
2014 yılının Ocak ayında ilk Muğla Datça’da ilk tohumlarının atıldığı çiftlik, 2015 yılında kurumsal yapılanma ile tamamladıktan sonra 2016 yılından itibaren ürünlerini paylaşmaya başlamış bir aile işletmesi.
Kocamaar Çiftlikiği 1989 yılında Türkiye’nin ilk sağlıklı gıda markası”Doğal Bitkisel Ürünler”i hayata geçiren Dr.Feryal Menemenli’nin yeni girişimi.
Şehirden güneye kaçıp kendi çiftliklerini kurmaya başlayan beyaz yakalı çiftin deneyimlerini paylaştığı içten, samimi bir blog.
Köyler
Çanakkale’deki Bayramiç Yeniköy gurubu , Permakültür felsefesini gözeterek tasarım yapan ve uygulayan, yerel tohumlarımıza sahip çıkarak, doğal tarım uygulamaları yapan, öğrendiklerini, ürettiklerini paylaşarak, kendi kendine yeten bir köy kurma girişimidir.
2005 yılında Bolu’nun Mudurnu ilçesi’nde, 20 dönümlük bir yer satın alarak Türkiye’de ilk ekomüze kuruluşunu gerçekleştirdiler. Ardından müzeye koymaya değer bir ev aramaya koyuldular. Devamını web sayfalarında şöyle aktarıyorlar;
“Mudurnu’ya bağlı Hüsamettindere Köyü’nde, bugüne kadar bu 30 a yakın ev satın aldık. Bir evi etnoğrafya müzesi olarak düzenleme amacıyla restore ettik. Şimdi sırayla geleneksel çamaşırhaneyi ıslah ederek kültürel değerlerimizi canlı tutmanın yanı sıra, kullanılmayan samanlık gibi mekanlarda da spor alanları oluşturarak yeni kullanımlara kazandırmayı hedefliyoruz.
Her geçen gün projemize katılımcıların sayısı artıyor. Projemizi her yerde anlatıyor ve bu projeye gönül vereceğini düşündüğümüz arkadaşlarımızı projeye davet ediyoruz.
Türkiye’nin ilk “Ekomüze”‘si olan “Hüsamettindere Köyü Ekomüzesi” projemize göre evler otantik değerlere sadık kalınarak onarılmaktadır. Bu köyümüzde ev alan ve ekomüzede yaşamak isteyen her hane için en önemli kriterdir, evlerin aslına uygun saklanması bu projenin temel taşlarından birini teşkil etmektedir. Yine köy içerisinde bulunan kullanım dışı yapılar da imkanlar ölçüsünde aslına uygun onarılacaktır.
Bunun ardından köyde yaşayan herkesin, bilinç ve gelir seviyelerinin arttırılmasını hedefliyoruz.”
Ex-Blog
Uzun zamandır haber alamıyoruz ama bayılıyorduk biz onlara. Evdeki hesap çarşıya mı uymadı, bir sağlık problemi mi bizi ayırdı, neden güncelleme yapmıyorlar bilemiyoruz. Umarız keyfileri yerinde her şey yolundadır.
Soru, düşünce, eleştiri ve önerileriniz yazılarımızı geliştirebilmemiz için önemli. Düşüncenizi aşağıdaki “Bir Yorum Yapın” alanına yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.