Voltingen.com

Sarı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Yaşadığımız köye taşındığımızda gözümüze ilk çarpan şeylerden birisi de, teraslarda, duvar tepelerinde güneşe bırakılmış, içinde kırmızıya çalan renkli sıvılar içeren kavanozlar oldu. Daha sonra bunun sarı kantaron yağı olduğunu öğrendik.

Bu yazımızda sarı kantaron yağının komşularımızdan öğrendiğimiz kadarı ile yapılışını paylaşacağız lakin, doğal olsun veya olmasın hiç bir ilacı/merhemi/yağı hekim onayı olmadan kullanmamanızı özellikle tavsiye ederiz.

Sarı Kantoron Bitkisi
Sarı Kantaron Otu

Her ne kadar mide sorunu yaşayan köylümüzün, doktorun 3 aylık ömrü kaldığı yönündeki teşhisine rağmen bu yağı içerek 7 yıl yaşadığı gibi bir mit duymuş olsak da biz, rastgele şartlar ve oranlarda üretilmiş bir kimyasalı içmeyi hiç düşünmedik. Sizin de düşünmemenizi öneririz.

Doktor bir arkadaşımızla bu konuyu konuşurken; kantaron’un sıklıkla mide ile ilgili rahatsızlıklarda halk arasında hekim onayı olmadan kullanılmasının yaygın olduğunu, ancak bunun da farklı sorunlara yol açtığını, kısacası hafif yanık, pişik gibi harici kullanımlarda ciddi bir sakınca olmamasına karşın kesinlikle oral yoldan vücuda sokulmaması gerektiğini paylaştı.

Zeytinyağının kendi başına zaten doğanın bir harikası olduğunu, gerek modern tıp öncesi kullanımlarından, gerekse günümüzdeki bilimsel araştırma sonuçlarından okuyor, biliyoruz.. Arkadaşlarımızın yeni doğan bebeklerinde bir türlü geçmeyen pişiğin, soğuk sıkım sızma zeytinyağı sürelerek kısa bir sürede iyileştiğine şahit olduk.

Deneyimlerimize göre hafiif yanık ve pişikler için kaliteli bir zeytinyağının direkt uygulanması ile kantaron yağı arasında pek bir fark yok (şunu yazarken bile haddimizi aştığımızı hissediyoruz ya, neyse) ancak yine de merak edenler için yapılışını paylaşalım.

Merak edenler kantaron neye iyi geliyor gibi bilgilere internette yapacakları kısa bir arama sonucunda ulaşabilirler ancak, biz bu bilgilere herhangi bir tıp sitesinde rastlayamadığımız ve yapılıışı bile kişiden kişiye değişen bir tarif olduğundan, buraya eklemeyi doğru bulmadık. Faydaları sıralanan kantaron yağı laboratuvar ortamında ehil kurum/kişiler tarafından yapılmışsa ne ala, ancak sizin evinizde yaptığınız kantaron yağının faydaları sıralanan o yağ olmama ihtimali çok yüksek.

Sarı Kantoron YağıYazıyı yazmadan önce İnternette kısa bir araştırma yaparak, tahmin ettiğimiz gibi; zeytinyağına sadece çiçeğini katanlar, çiçeği ezip koyun diyenler, farklı sürelerde ağzı açık tutanlar gibi bir çok yapılış türü olduğunu gördük.

Bizim köyde ise yukarıdaki ilk fotoğrafta gördüğünüz sarı kantaron bitkisi (ki biz nereden buluruz diye ararken komşumuzun bahçemizin kenarındaki çalıyı göstermesiyle çok da uzak olmadığını öğrenmiş olduk) çiçek açtığı Haziran-Temmuz aylarında, çiçekli dalları kesilerek bol su ile derince bir kapta önce yıkanıyor.

Daha sonra yaz sıcağında gölge bir yerdeki gazete kağıdı üzerinde 1-2 saat kurutulan çiçekli dallar, sığabileceği boylarda kesilip bir kavanoza (yerel dilde kanovoz) tıkıştırılıyor. Ardından üzeri silme kaliteli sızma zeytinyağı ile doldurulduktan sonra ağzı sıkıca kapatılıyor.

Kavanoza koyulacak kantaron miktarı göreceli. Kimi komşumuz “alabildiği kadar” derken, kimi komşumuz da “yok olmaz öyle, seyrek koy sen” diyerek, bu konuda da tam bir mutabakat sağlanamadığı mesajını verdi.

Sarı Kantoron YağıSon olarak kavanozu tüm gün direkt güneş ışığı görecek bir yere, rengi kırmızımsı bir pembeye dönene kadar (süre konusunda da 21, 41, 60 gün gibi farklı öneriler duyduk ancak biz renge göre hareket ettik) bıraktık.

Uygun renge gelen yağımızı bir süzgeç yardımı ile süzdükten sonra hafif güneş yanığı, pişik, ayakkabı vurması gibi küçük şeyler için kullanıyoruz.

Kulaktan dolma bilgiler ve kontrolsüz değişkenlerle hazırlanmış yağ/merhem/ilaç gibi şeyleri hekim onayı olmadan ağız yolu ile kullanmamanızı tekrar ısrarla hatırlatmak isteriz.

Soru, düşünce, eleştiri ve önerileriniz yazılarımızı geliştirebilmemiz için önemli. Düşüncenizi aşağıdaki “Bir Yorum Yapın” alanına yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.

Bir Yorum Yazın

Voltingen

Voltingen

%d blogcu bunu beğendi: