1- Santrallere Uzak Olması
Arazinin madencilik faaliyetleri, HES, termik santral, sanayi, fabrika, yüksek gerilim hatları, baz istasyonu gibi yerlerden uzak olması, hem bu tesislerin gürültü, hava kirliliği, koku gibi direkt çevresel etkilerini, hem de bu tesislerin lojistiğini sağlayan araç trafiğinin hayatınızı olumsuz yönde etkilemesini engelleyecektir.
Organik tarım gibi sertifikasyonlar için arazinizin farklı bir çok ön koşulu yerine getirmesi gerektiğini unutmayın.
2- Sulama Suyuna Yakın Olması
Bahçecilik, meyvecilik yapmayı planlıyorsanız sulama suyuna yakın olmasına dikkat edin. Bu imkanı olmayan arazilerde ise toprak altı suyuna çevre arazilerde kaç metrede ulaşıldığını öğrenerek, sondaj maliyetini hesaplayabilirsiniz.
Bunun yanında kış mevsimindeki yağışların, satın almayı planladığınız arazinin taban suyuna etkisini, toğrak geçirkenliği ile drenaja yardımcı olacak bir eğimin var olup olmadığının kontrol edilmesi, daha sonra yaşanacak ciddi sorunları engelleyecektir.
3- Güneye Cepheli Olması
Güneş girmeyen eve doktor girer diye boşuna dememişler. Özellikle dik kuzey yamaçlarından uzak durun, en iyisi ise konut inşa edeceğiniz arazinizin güneydoğuya bakması.
4- Tarıma Elverişli Toprağının Olması
Özellikle büyük ölçekli tarım yapmayı planlayanların, satın alacakları arazideki toprağın analizini yaptırmalarını şiddetle öneriyoruz. Taban suyunun kaç metrede olduğu bile dikmeyi planladığınız sebze, meyve ve ağaçlar açısından kritik önem taşıyor.
5- Karayoluna Erişiminin Olması
Arazinize erişimin kış aylarındaki yağışlarla tahrip olmayacağına, gerektiğinde ağır tonajlı beton mikseri gibi araçların gömülmeden giriş yapanileceğine emin olun.
6- Baz İstasyonu ve Yüksek Gerilim Hatlarına Uzak Olması
Oluşturdukları elektromanyetik alan nedeni ile cep telefonu, televizyon anteni gibi radyo frekansları ile canlı sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle arazinizi mümkün olduğu kadar bu noktalardan uzakta seçin. Bazı arazilerin bu nedenden dolayı değerinin altında fiyatlarla satılığa çıkarıldığını görebilirsiniz.
Soru, düşünce, eleştiri ve önerileriniz yazılarımızı geliştirebilmemiz için önemli. Düşüncenizi aşağıdaki “Bir Yorum Yapın” alanına yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.