
Şehir hayatından kaçarak Ege veya Akdeniz’in sahil kasabası ya da köyüne yerleşmek niyetinde olanların barınma alternatifleri listesinde, taş duvarları ve ahşap pencereleri ile eski bir köy evi yer alıyor. “Hayal Kurmalı İnsan” yazımıza konu olan Eski Datça’nın taş köy evi bunlardan biri.
Hem bizim eski bir köy evini tadile ederek köy yaşamına giriş yapmamız, hem de yazımızın ardından okuyucu ve arkadaşlarımızdan gelen “kaça böyle bir köy evi”, “bu köy evi gerçekten satılık mı” gibi soruların sayısı bu yazıyı yazmamıza sebep oldu.
Sıfırdan müstakil bir ev yapımı konusunda size Villa Lapedium bloğunu öneririz. Biz eski bir köy evi satın alarak tadilatının yapılması konusuna devam edelim.
“Deli misiniz” diyenlerden, evin tuvaletinin bile olmadığını fark eden dahilere kadar bir çok konu olduğundan, deneyimlerimizi mümkün olduğu kadar gerçekleşme sırasıyla ve anlaşabilir aktarmaya çalışacağız. İlk olarak, 65 yıllık köy evimizi satın aldığımızda en çok duyduğumuz iki konu ile başlayalım.
Çok Pahallıya Almışsınız
Evi satın aldığımızı duyan yerli halkın, fiyatı duyduğunda ağzından çıkan ilk cümle bu oluyor. Bu tepkinin olası üç önemli sebebi; birincisi, limitli gelirle baba toprağına kendi evlerini (çoğunlukla) kendi ve eş/dost/akraba/tanıdık aracılığı ile yapmış insanların evin değerini kendi maliyetleri ile mukayese etmeleri. İkincisi; kısa bir süre önce muadil bir evin daha makul fiyata satın alındığının bilinmesi. Son ve üçüncüsü ise; sizin evi gerçekten pahallıya almanız.
Evinizi kendi toprağınıza, kendi emeğiniz ile inşa etmeyecekseniz, yerli halka “ucuz” veya “makul” gelebilecek bir satın alma söz konusu değil.
Satın aldığınız köy evinin fiyatının yerli halk tarafından öğrenilmesi “orası o para ediyorsa, benim şuradaki evim şu kadar eder o zaman” düşüncesi ile tüm satılık ev/arsa/tarla fiyatlarının revize edilmesini ve “bizimkini çok ucuza vermişiz” yakınmalarını da beraberinde getiriyor. Dolayısı ile ikinci madde aslında arz/talep ile oluşan kaçınılmaz bir durum.
Hemen yakınımızda bulunan daha küçük ve oturulamaz durumdaki köy evi için bugün (2017’de), 2015’de evimizi satın aldığımız rakamın iki katının talep ediliyor olması buna bir örnek.
Fiyatı pahallı bulan tonton büyüğümüzün; sit alanında kalan, yolu suyu elektriği ve dolayısı ile imarı olmayan tarlaya, köy merkezinde, elektrik ve suyu bağlı, tapuya işli, oturulabilir durumda satın aldığımız evin hemen hemen yarı fiyatını istiyor olduğunu bildiğimizden, sadece tebessüm ettik.
Diğer taraftan; 4 senedir aynı TL fiyatla satışta olan evini 4 yıl önce çok küçük bir indirim talebi nedeni ile satmadığını anlatan bir başka büyüğümüze, “keşke o fiyata satıp altın alsaydın, bugün satsan, 4 yıl önce alabileceğin altının ancak yarısını alabilirsin” dediğimizde, anlatmaya çalıştığımızı anlatabildiğimiz konusunda ciddi şüphelerimiz oldu.
3-4 yıldır bölgede yer arıyor oluşumuz sebebi ile fiyatları net mukayese edebilmemiz ve konumunun getirdiği avantajlar, evimizi alırken karar vermemizi kolaylaştırdı.
Diğer bir etken olarak da bankalar tarafından, köy evi satın alırken mortgage gibi düşük faiz ve uzun vadeli ev kredisi verilmediğinin altını çizmek isteriz. İlginizi çekiyorsa detayları ve alternatifleri “Köy Evi Alırken Kredi Kullanılabilir Mi” konulu yazımıza göz atabilirsiniz.
Makalemiz ilginizi çekti ise “Eski Köy Evini Yenilemek, Yenisini Yapmaktan Pahallı ve Zor Mu?” başlıklı yazımıza devam edebilirsiniz.
Soru, düşünce, eleştiri ve önerileriniz yazılarımızı geliştirebilmemiz için önemli. Düşüncenizi aşağıdaki “Bir Yorum Yapın” alanına yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Tüm site ve konular çok ilginç. Hayal ettiğim şeyi yaşıyorsunuz. Hayalimi yavaş yavaş reele çekmeye çalışma fikirlerimin başlangıcı olacak siteniz. Çok teşekkür ederim.