
Bundan önceki “Eski Köy Evi Satın Almak” isimli yazımızda, eski köy evi satın alıp tadilatına girişildiğinde, karşılaşılan ilk iki meşhur cümleden birincisini aktarmıştık.
İkinci cümle ise “Eskiyi yapmak, yenisini yapmaktan daha pahalı ve zor” idi. Bu tespit her ne kadar neyi nasıl tadile edeceğinize bağlı olsa da, doğruluk payının çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Eski köy evlerinin damları toprak olduğundan, terk edilmesinden kısa bir süre sonra doğa koşulları nedeniyle çökerek zeminde her türlü bitkinin yetişebileceği bir zemin oluşturuyor. Bu nedenle satın aldığınız köy evinin tavanın beton olup olmamasından, bulunduğu konuma kadar tadilatınızın boyutu dolayısı ile maliyeti etkileyecek bir çok etken bulunuyor.
Ege ve Akdeniz’de 20-25 yıldan eski köy evlerinin neredeyse tamamı, kagir tabir edilen taş ve tuğladan yapıldığından, duvarlar aynı zamanda taşıyıcı rolünü üstleniyor. Bu da, istediğiniz duvarı iptal edemeyeceğiniz, odayı odaya katamayacağınız, pencere ve kapı boyutlarını değiştiremeyeceğiniz anlamına geliyor. Satın alacağınız evi bu gözle incelemeniz, daha sonra yaşanması olası hayal kırıklıklarının önüne geçecektir.
Taş duvarlı, çatısız, kagir eski bir köy evini oturulacak hale getirmeye niyetlendiğinizde; su ve nem izolasyonu, ısı yalıtımı, duvarlar, tuvalet, kanalizasyon, pencereler, su tesisatı, elektrik, iç/dış boya, bahçe/çevre düzenlemesi gibi bir çok konu sizi bekliyor olacak.
Tüm bunlar için işin başında durabilecek zamanınız ve usta bulma şansınız varsa kendiniz yaptırmanız en iyi ve hesaplı yol olacaktır. Bu mümkün değilse, talep ettiğiniz tüm tadilat işlerini anahtar teslimi üstlenebilecek bir yüklenici ile anlaşmak da diğer bir seçenek.
Dolayısı ile eskiyi onarmak yenisinden daha pahalı konusu her ne kadar yaptığınız tadilatın boyutuna bağlı olsa da, büyük bir oranda doğru. Eski taş yapıda gerçekleştireceğiniz su, kanalizasyon, elektrik, kalorifer tesisatı gibi her değişiklik için ödeyeceğiniz işçilik ile fiziksel sınırlamalar nedeniyle yaşayacağınız güçlükler, sıfırdan yapmanız halinde temas etmeyeceğiniz konular halini alacaktır.
Eski yapı yerine belediyeden alınacak tadilat ruhsatı ile yapılacak yeni bir yapı size, hem satmak istediğinizde satışı kolaylaştıracak banka kredisine uygun bir konut, hem de kagir binanın uymanız gereken fiziksel sınırlamalarını ortadan kaldıracak depreme dayanıklı bir ev yapmanızı sağlayacaktır.
Eski köy evinin geleneksel mimarisini bozmadan tamamen taş veya tuğla üzerine taş kaplama ile hayalinizdeki yaşama adım atabilirsiniz.
İmar izinleri nedeniyle evinizi *sıfırdan yapma şansınız bulunmuyor veya “yok ben eskiyi onaracağım” diyorsanız, tadilata konu olacak kalemleri listelediğimiz Tadilat Listesi isimli yazımızın size yardımcı olabileceğini umuyoruz.
*yeni yapılarda yoldan 5 metre, komşu parsellerden 3 metre çekme alanı bırakması, yola terk işlemleri gerçekleşmemiş yerlerde bunun gerçekleştirilmesi gibi farklı bir çok imar kanunları nedeni ile özellikle eski köy evlerinin sıfırdan tekrar inşa edilmesinde bazı yasal engel ve/veya sınırlandırılmalar bulunmaktadır.
Soru, düşünce, eleştiri ve önerileriniz yazılarımızı geliştirebilmemiz için önemli. Düşüncenizi aşağıdaki “Bir Yorum Yapın” alanına yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Koydeki evimizi yıkıp yerine prefabrik ev yaptirmak için belediyeden hangi izinleri almamiz gerekiyor yaptırırken karsimiza ne gibi sorunlar cikar