
Büyük şehirden kaçmaya karar verildiğinde cevaplanması gereken “nasıl bir yer olmalı” sorusundan yola çıkarak, ihtiyaçlara göre şekillenen yaşam alanları ile bunların sağladığı avantaj ve dezavantajları, Edremit ile Anamur arasındaki sahil şeridinden, sahile en fazla 50 kilometre uzak alan arasında bulunan “deniz kenarında popüler tatil kasabası”, “büyük şehir” ve merkeze uzak “köy/kırsal alan” olarak 3 ayrı başlıkta değerlendirerek listeledik.
Yazımızın “Nasıl bir yer” veya “Ege ve Akdenizde yaşanacak yerler” konusunda hala tam kararı vermemiş olanların yanı sıra, karar vermiş olanların da tekrar değerlendirme yapmasına yardımcı olabileceğini umuyoruz.
Popüler bir tatil kasabası mı?
Edremit (Küçükkuyu/Akçay/Altınoluk), Çeşme yarımadası, Bodrum, Kuşadası, Marmaris, Alanya, Anamur, Dalaman, Fethiye ve bunların yakın çevresi gibi, özellikle yaz aylarında yüksek tempolu kalabalığın içinde olmak, büyük şehirden göç etmenin gece hayatından kopmak anlamına gelmemesi gerektiğini düşünenler için ideal yerler.
Uygun Profil: İş veya başka bir nedenle sık sık büyük şehirde bulunması gerekenler veya kırsalda yaşamayı istemesine rağmen, bu konuda kesin karara varmadan önce bir süre bu hayatı deneyimlemek isteyenler tercih edebilir.
Avantajları: Çocuklar için özel okul, aile büyükleri için hastane, ihtiyaçlar için gros ve yapı marketler, beyaz eşyalar için teknik servis, hatta deniz aracı olanlar için marina gibi bir çok imkanı içlerinde veya yakınlarında barındırırlar. Ayrıca bu tip yerler gelir sağlamak amacı ile ticaret imkanı da barındırır. Tüm bunlara ek olarak havalimanlarına yakın ve otoyollarla ulaşılıyor olmaları nedeni ile gerektiğinde büyük şehirlere kısa sürede erişim alternatifleri sağlayacaktır. Denize girmek istediğinizde ise çevredeki wc, büfe vb imkanlardan yararlanabilir, yanınızda şezlong masa ve çay/çorba taşımak zorunda kalmazsınız.
Dezavantajları: “Nerede çokluk, orada zorluk” diye boşuna dememişler. Bu tip yerler tatil sezonunda kapasiteleri aşan kalabalık, her konuda (gayrimenkul, gıda, sosyal hayat, vb) yüksek fiyatlar, yer bulması bile ayrı bir sorun olan ücretli plajlar, gürültü, hırsızlık ve asayiş sorunları, otopark problemi gibi sıkıntıları beraberinde getirecek, kamu hizmetlerinden yararlanmak da özellikle yüksek sezonda ızdırap verici bir hale gelecektir.
Büyük şehirden vazgeçemem diyenlerden misiniz?
İstanbul veya Ankara’da yaşıyor ve alıştığınız büyük şehir nimetlerinden feragat etmeyi göze alamıyorsanız Antalya veya İzmir çevresindeki merkeze yakın ilçeler tam size göre. Ege’de bulunan alternatifler içinde, daha önce “Eski Muğla Çarşı ve Sokakları” yazımızda bahsettiğimiz Muğla ile benzer hisleri yaşadığımız Aydın da alternatifler arasında değerlendirilebilir.
Uygun Profil: Bu bölgeler özellikle sağlık engeli veya tercih nedeni ile bağ bahçe işleri veya ısınmak için soba yakmak gibi efor gerektiren işlerden uzak durmak isteyenler için uygun. Bunun yanında, çalışmak zorunda olanlar için küçük yerlere kıyasla turizm sektörü başta olmak üzere bir çok iş imkanı da sağlayacaktır.
Avantajları: Havaalanı, otobanlar, AVM’ler, kültür-sanat etkinliklerinin yanı sıra, ısınmanın en ucuz ve kolay yöntemi doğal gaza erişim, yazın kabusu sivri sineklerle mücadele, barınma ihtiyacını karşılamaya hazır bir çok farklı seçenekte ve her bütçeye uygun satılık veya kiralık hazır konut bulunabilmesini bu bölgeler için en avantajlı konular arasında sayabiliriz. Buralarda yaşamak, alıştığınız ve ihtiyacınız olduğunda sızdıran su borusu, araba yıkama, baca temizle, kapınıza kadar gelen tüp ve damacana gibi konularda hizmet satın alabileceğiniz ve su ile elektriğin sık sık kesilmeyerek sizi mahrumiyette bırakmayacağı anlamına da geliyor.
Dezavantajları: Bir önceki başlıkta paylaştığımız dezavantajların daha fazla yaşanacağına ek olarak; yaz sıcağının, Ege ve Akdeniz’de bulunan bu kalabalık şehirlerde daha da sıcak hissedildiğini bilmelisiniz.
Köy’de mi yaşamak istiyorsunuz?
Büyük şehirden kaçmak, horoz sesi ile uyanmak anlamına gelir diyenler, bahçesinden topladığı domates, salatalık, biberine kümesindeki yumurtayı katık ederek kahvaltı yapmak isteyenler için, orada bir köy var uzakta…
Kaş ve Datça köyleri gibi merkeze ve diğer büyük şehirlere ulaşımı zor olan köyler olduğu kadar, Bodrum ve Fethiye köyleri gibi merkeze ve havaalanına yakın kıyı ve dağ köyleri gibi geniş bir yelpaze olduğunu belirtmek isteriz.
Bu başlıkta özellikle; Edremit (Küçükkuyu/Akçay/Altınoluk), Çeşme yarımadası, Bodrum, Kuşadası, Marmaris, Alanya, Anamur, Dalaman, Fethiye civarındaki köyleri baz aldık.
Uygun Profil: Bir köyde yaşamak istiyorsanız uzaktan çalışma, kira, emekli maaşı gibi sabit gelirinizin olması şart. Şart diyoruz ancak, henüz nasıl yaptıklarını anlayamasak da tüm bunlar olmadan da başaranlar yok değil. Bu noktada, sabit gelir olmadan köye yerleşmeyi yüksek riskli bir macera olarak gördüğümüzü söylemeliyiz. Elbette bu bizim kişisel kanaatimiz ve başaranları takdir ediyoruz.
Okul çağında çocuğu olan aileler için tercih edilebilir alan, okula mesafesi ile daralabilir. Rutin sağlık kontrolü veya müdahalesi gerekenler için de aynı şey hastaneye uzaklık konusunda geçerli.
Köyde yaşamak için geçiminizi sağlamaya yetecek kadar geliriniz, bunun yanında efor gerektiren bir çok konuyu halletmek için sağlığınız olmalı. Küçük yerleşimlerine, eğlenmek ve zaman geçirmek konusunda yaratıcı, iletişim yönü güçlü ve tadilat/tamirata yatkın insanlar çok daha kolay adapte olacaklardır.
Avantajları: Ege ve Akdeniz köylerinde ne aileniz ne de eşyalarınız ile ilgili (istisnalar kaideyi bozmaz) güvenlik ve asayiş sorunu yaşamaz, bisikletinizi kilitlemek, denize girmek istediğinizde para vermek, denizdeyken eşyalarınıza göz kulak olması için başında birisini bırakmak, hatta bir çok yerinde kapınızı kilitlemek zorunda bile kalmazsınız. Mutfak ihtiyacınızı ister 15 gün veya ayda bir il/ilçe merkezindeki büyük marketten alır, isterseniz özellikle sebze ve meyveyi bahçenizden sağlayabilirsiniz.
Az insanla bol huzur yaşar, kuş ve horoz sesiyle uyanır, bahçenizde ektiğiniz çıtır çıtır sebzeyi, yeni yakalanmış taze balığı yer, sadece yerel halkın bildiği bomboş göl, akarsu veya plajlarda suya girerek serinlersiniz. Kendinize ayıracağınız süre arttığı için o güne kadar yapmak isteyip vakitsizlikten ertelediğiniz her şeyi yapabilir, mis gibi havada doğa yürüyüşüne çıkabilir, balığa çıkabilir, yerel otları tadabilir, hobinize zaman ayırabilir, uzun zamandır istediğiniz tüylü dostunuzu ailenize dahil edebilirsiniz.
Dezavantajları: Su ve elektriğin sık sık kesilmesi, kanalizasyon altyapının olmaması, sivri sinek ve diğer haşereler, kemirgenler, sürüngenler, sağlık ve kültür tesislerine uzaklık, hizmet satın alma imkanının zorlukları ile bu alanlardaki adam/saat ücretlerinin yüksekliği karşısında iş kalitesinin düşüklüğü, doğa şartları ile merkeze ulaşımın aksaması, toplu ulaşımın seyrek veya hiç olmaması, ihtiyaç duyulan malzemenin tedarik güçlüğü, sezon dışı terk edilmiş görüntüsü kısacası köy’de, şehirde yaşadığınız her avantajın tam tersine şahit olursunuz.
Köyde yaşamak, şehirde çoğunlukla yapılması için para ödediğiniz ve efor gerektiren içme suyu, ev temizliği, araba yıkama, küçük tamiratlar gibi hemen hemen hiç bir konuda hizmet satın alamayacağınız, hatta tek bir civata için kilometrelerce yol yapmanız gerektiği anlamına gelecektir.
Barınma alternatiflerinin kısıtlı olması sizi yeni bir ev inşa etmek zorunda bırakabilir. Bu durum, merkeze uzaklık nedeni ile yüksek maliyet ve zorlu işçilik olarak yansıyacaktır.
Musluk suyu basıncı termosifon, çamaşır, bulaşık makineniz için yeterli basıncı sağlayamazsa basınç arttırıcı, su kesildiğinde milattan öncesine dönmemek için bir su deposu, su deposundan suyu musluğa iletmek için hidrofor gibi tertibatlar ve bu tertibatların sorunları ile baş başa kalmak veya dolan fosseptik kuyunuz için vidanjör bulmak gibi şehirde yaşamanızın olanaksız olduğu yeni konularla baş başa bırakabilir.
Soru, düşünce, eleştiri ve önerileriniz yazılarımızı geliştirebilmemiz için önemli. Düşüncenizi aşağıdaki “Bir Yorum Yazın” alanına yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Günlerdir bu kıyaslamayı kendi kendime yapmaya çalışıyordum. Çok aydınlattı yazınız. Çok teşekkür ederim.
Zaman ayırıp nazik mesajınızı paylaştığınız için biz teşekkür ederiz.
Harika özetlemişsiniz.
Kıymetli mesajınız için teşekkür ederiz