Güneye yerleşenlere sorulan en sık sorulan sorulan bir diğer soru da “geçimimizi nasıl sağlıyorsunuz?” sorusu.
Samimi bir cevapla önce “Gına geldi” desek, yeridir. Sanırız “şehirden köye yerleşenlere, şehir nufusunu azaltarak sorunların çözümüne katkı sağladıkları için maaş bağlanıyor” veya “AB şehirden göçenlere fon sağlıyor” gibi bir cevap bekleniyor olsa gerek. Şehirde yaşayan, çocukları kolejde, evleri lüks bir sitede olan birisine “geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz” diye soramayan mahçup kişi, sıra size geldi mi maliye müfettişi kesilebiliyor.
Aslında bu noktadaki paradoks, şehirde yaşamak için değil de, köyde yaşamak için paraya ihtiyaç duyulacağı algısında başlıyor. Her ne kadar önemli olsa da, köy/kasabada “yaşamak” için para, halledilmesi gerekenler listesinde üçüncü veya dördüncü sırasında.
Şehirde nasıl yaşıyorsak, kuşkusuz burada da (en azından) temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için sabit bir gelire ihtiyacımız var. Ancak unutmamanız gereken konu şu; küçük yerlerde ekonomide de küçük oluyor. Yani eğer sabit bir geliriniz yoksa, (kira, emekli maaşı, vb) ve hayatınızı yerleşeceğiniz köyden/kasabadan sağlayacağınız gelirle sürdürmeyi düşünüyorsanız, işiniz hiç kolay değil.
Sabit bir geliri olanlar şu sayfada paylaştığımız “ne kadar paraya ihtiyacım var” başlıklı yazımıza devam edebilirler.
Sabit bir gelire sahip olmayanlar için yazımıza devam edelim. Şu halde iki alternatifiniz var. Ya teknolojinin sağladığı olanaklarla uzaktan gelir sağlayabileceğiniz lokasyon bağımsız bir işiniz olacak ya da yerleştiğiniz yerde icra edebileceğiniz (Doktor, Avukat, Berber) gibi bir mesleğiniz ve bunu icra edebileceğiniz bir piyasa.
Kısıtlı sabit gelirine katkı sağlamak için turistik tesislerde yarı zamanlı iş yapanlar, yerel mahsüllerin toplanmasına katılanlar, sezonda hediyelik el işi ürünler tezgahı açanların oranı da gözardı edilemeyecek sayıda.
Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı, şehirden köye veya bir sahil kasabasına yerleşenlerin başında tahmin edebileceğiniz gibi emekliler geliyor.
Toparlayacak olursak şehirden ege veya akdenizin sahil kasabasına yerleşenlerin; gıda-barınma gibi temel ihtiyaçlarını 1-Sabit gelirle, 2-Bir kısmını sabit gelir, bir kısmını çalışarak, 3-Tamamını çalışarak karşılayanlar mevcut.
Şehirden kaçmak için plan yapanlara, planlamalarına mutlaka dahil etmeleri gereken Altın Kurallar ve Doğru Olduğu Sanılan 5 Yanlış‘a göz gezdirmelerini tavsiye ediyoruz.
Soru, düşünce, eleştiri ve önerileriniz yazılarımızı geliştirebilmemiz için önemli. Düşüncenizi aşağıdaki “Bir Yorum Yapın” alanına yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.