Voltingen.com
Shadow

Çevre Düzenlemesi

Yeni hayatınıza kendinizin yapacağı/yaptıracağı müstakil bir konutta başlamayı düşünüyorsanız, banyo seramiklerinin renginden tutunda bahçesine dikeceğiniz bitki tiplerine kadar karar vermeniz gereken bir çok detayın sizi beklediğini söylemeliyim.

Eğer geniş bir bütçe ile tamamen profesyonellerle sonuca ulaşmak gibi bir durumda değilseniz, evinizi hayata geçirirken en çok zorlanacağınız nokta, bütçeniz ile planladıklarınız arasındaki hassas teraziyi dengede tutmak olacaktır.

Müstakil Hayat Tecrübeleri

Unutmayın ki evi ev yapan çatısı ve çevre düzenlemesidir. İyi haber; bitkiler başta olmak üzere bir çok konuda yeni şeyler öğrenerek hayata geçirmek gibi keyif verici bir çok konu sizi bekliyor. Üstelik her konuda bilginiz olması da gerekmiyor, mesela bahçenizde budanması gereken ağaçlarınız için yeterli bilgi ve deneyim elde edene kadar bu işi çevrenizdeki tecrübeli kişilerden destek alarak yapabilirsiniz. Böylece hem deneyim kazanır, hem de yanlış bir uygulama ile ortaya çıkacak olumsuzlukları engellemiş olursunuz.

Bahçe Kapısı

Bu iş çok önemli. Ahşap kapı yapmak varken özensiz derme çatma demir bir kapı ile evini cezaevine çevirenleri gördükce açıkcası isyan ediyorum.

Duvar ve Çitler

Evinizin dış sınır alanını belirlemek amaçlı yapılan çitlerinizin evinizin konseptine uygun olması adına, çeşitli özelliklere sahip beton, demir, tel, taş ve ahşap gibi materyaller kullanabilirsiniz. Taş duvar üstü ahşap, mümkün değil ise sadece ahşap iyi bir seçenek olabilir.

Eğer yapınızın ana materyali ahşap ağırlıkta ise, sadece ahşap ile düzenlenen çitler genel dokuya uygun olacaktır.

  

Ahşap kolay işlenen bir madde olduğundan, çitlerinizi düzenlerken evcil dostlarımız için bu resimdeki gibi yaratıcı çözümler uygulayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Yürüme Yolları

Yürüme yolları, bahçe ana girişi ve bahçe içi patikalardan oluşuyor olmalı. Araç park yeri için, yine her zamanki gibi “beton atalım temiz olur” düşüncesi hakim maalesef.

Bizim önerimiz yine evin tarzına uygun olacak bir çalışma yapmanız olacaktır. Genelde tüm yolların iki torba çimento ile hallediliyor olması kısa bir süre sonra sorun yaşanmasına neden olur. Demirle desteklenmemiş beton, toprak hakaret ettiği için çatlamaya başlıyor, kot farkı oluşuyor ve aralarından otlar bitmeye başlıyor. Bu nedenle tavsiyemiz, en azından betondan önce zemini düzelterek mıcır taş dökmeniz, araç yolunun dışında kalan bölüme çim karosu kullanmanız olacaktır.

Bir de benim demircide yaptırdığım ancak henüz kullanma fırsatı bulamadığım kalıp işine girebilirsiniz.

Bu pratik çözümde, çeşitli renklendirmelerle hazırladığınız çimentoyu kalıbın içine dökerek farklı şekillerde zemin kaplaması oluşturabiliyorsunuz. Uygulama sonrası çimentonun kuruma aşamasında çatlamaması için bir kaç defa sulanması gerektiği unutulmamalı.

Baktınız bu beton işi çok soğuk geldi, bahçenizin durumuna göre ahşap kullanarak daha da motifsel bir uygulama yapabilirsiniz.

Bizim burada tren istasyon şefliğinin sattığı eski raylardan çıkan traversler var ama, araştırmama göre bunlar tehlikeli ağaç kategorisine giriyormuş.

Yıllarca bunların korunması adına böcek ilacı, koruyucu gibi o kadar kimyasal sıkılmış oluyormuş ki, kullanıldığı alana uzun süre zehir saçıyormuş. Bir de bunları ucuz diye evlerindeki sobada  yakanlara, bacadan çıkan dumanla çevreye neler oluyor siz düşünün.

Eskiden, yani bu kimyasal olayı çıkmadan önce beziryağı, kuyrukyağı, zeytinyağı ve tik yağında bekletme veya ateşte pişirme gibi ‘yeşil yöntemler’ kullanılırmış.

Zemin Kaplama

Elbette yaşayacağınız evin zamanınızın büyük kısmını geçireceğiniz bir balkonu, verandası, avlusu olacaktır.

Bu alanlarda temizliği ve kullanım kolaylığı nedeni ile genellikle seramik karo kaplamaları tercih ediliyor. Bu alanların kaplaması seçilirken dikkat edilmesi gereken nokta, ıslak veya kuru durumda “kaymayan” bir seramik seçilmesi. Göze hoş gelmesi nedeni ile seçilen kaygan yüzeyli bir seramik, çok ciddi kırık ve çıkıklara neden olabiliyor. Satın alırken, ıslandığında bile kaymayacağı garanti edilen bir ürünü tercih etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Ama “yok kardeşim ben daha otantik görünüm olsun istiyorum” diyorsanız, zemin kaplaması için suya dayanıklı ahşap veya ahşap görünümlü kompozit malzemeleri kullanabilirsiniz. Bu malzemelerin zamana karşı aşınması sonucunda bakım maliyeti yaratacağını  ve malzeme ile zemin arasında kalan boşluğun, çevrenizdeki kemirgen, böcek ve sürüngene ev sahipliği yapabileceğini hatırlatmak isterim.

Doğal taş kaplaması ise en şık ve en pahallı çözüm.

Gölge Alanlar

Yemek, kahvaltı, nisafir ağırlama, dinlenme, gazete okuma, dört çayları nedeni ile dekorasyonuna azami dikkat sarf edilen alanlar bunlar.

Bir aile dostumuzun yakını, verandasını komple parlak vernikle öyle korkunç bir lambiri yaptırdı ki, anlatamam. Burada ağırlanacak insanların resmen boğulması için yapıldı sanırım. Bu kadar ahşap yoğunluğu insanı boğar. Tavan ve dikmeler tamam da, komple duvarlar kaplandığında, resmen saunaya benziyor, olmuyor işte.

O yüzden bu gölge bölümler yazları yaşam alanınız olacağı için güneşten, yağmurdan, çerden çöpten koruyacak şekilde olması için  bir proje geliştirilmesi gerekir.

Tüm gün güneş gören yada sürekli rüzgara maruz kalan bir alan ise buna göre materyaller kullanılması gerekiyor. Yine ortamın sıcak bir görüntüsü vermesi adına kullanılacak materyallerin yerel iklime uygun malzemeden olması gerekir.

Bir kaç yerde denk geldiğim bir olay ise;  verandanın dikmeleri, tavanı ahşap,  duvar on numara taş, ama o ne! masa ve sandalyeler yapı marketten alınma plastik düğün sandalyesi :(. Resmen beynime kan sıçrıyor derler ya. Arkadaş her şey güzel on numara da, bu masa sandalye de neyin nesi? diyor insan. Tüm o atmosfer ve manzaraya rağmen zevkle bir yemek yemek haram oluyor.

Masanın üstüne plastik örtü de serildi mi, tamamlıyor her şeyi zaten. İçimden, mümkünse hemen uzaklaşmak geliyor o yerden. Gidin eski düğünlerde kullanılan tahta sandalyesi alın ama plastik sandalye masa kullanmayın lütfen. Evinizde olabildiğince plastik materyallerden uzak durun. O kadar  soğuk o kadar kolaycılık ki bu, sizin hayata bakış kalitesini de ortaya koyuyor. Gidin bir marangoza bana şu boylarda bir masa yapın deyin, öyle ceviz vb. pahalı ağaçta değil, kavaktan bile olsa razıyım deyin.

Oturma gruplarından yeni satılmaya başlanılan made in PRC  malı hasır görünümlü olan ama insan sağlığına zararı bilinen plastik olan bahçe takımlarını alanlar da var. Bahane hazır, yağmurdan etkilenmiyor, hasır çürüyor. Dedim ya kolaycılık psikolojik olarak insanı artık ele geçirmiş durumda.

Oturma gruplarında kullanılan şiltelerin ve yastıkların pamuklu olmasına dikkat edilmesi gerekir. Polyester kılıflar ucuz ama af edersiniz popo ve sırtınız su içinde kalıyor yazın o sıcağında.

Süs Havuzu ve Sulama

Evinizde bir ambiyans yaratması adına yapılan süs havuzları yada mini şelaleler istiyorsanız, bunların bahçenizin genel kullanımını etkilemeyecek şekilde yapılması önemlidir. Bunların iptal edilmesinin, yaptırdığınız paranın iki katına mal olduğunu söylemek isterim.

Suyun şırıl şırıl akması, küçük bir yapay şelale ve mini süs havuzundaki su zerrecikleri özellikle sıcak yaz günlerinde klima etkisi yapar ve ferah bir ortam oluşur.

Sulama sistemi denince aklıma, her daim hunharca çekiştirilen bahçe hortumları geliyor. Birde çekiştirilen hortumun ağaçlara, fidelere, çiçeklere verdiği hasarlar. Bu sorunu çözmenin en kolay yollarından biri; domates, biber, vb. ocakların içine yada etrafına damlama veya yağmurlama sulama sistemi kurulması olacaktır. Bu çok basit çözüm aynı zamanda su ve çok ciddi zaman tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.

Alternatif olarak yeni ergonomik sisteme sahip yer kaplamayan hortumlarla da, hızlı ve düşük bütçeli bir çözüm bulunabilir.

Diğer taraftan çimlerin sulanması işi var ki, bu da sıkıntılı bir konu. Zira zamanlaması çok kritik ve önemli. Düzenli sulama yapamadığınızda veya öğlen sıcağında suladığınızda, çimler yanıyor ve sonra o güzelim bahçe resmen tarlaya dönüyor.

Bu konuyu da, hortum ile musluk arasına kolayca bağlayarak bahçenizi otomatik olarak sulamanızı sağlayan, düşük bütçeli sistemler ile kalıcı olarak çözüme kavuşturabilirsiniz.

Soru, düşünce, eleştiri ve önerileriniz yazılarımızı geliştirebilmemiz için önemli. Düşüncenizi aşağıdaki “Bir Yorum Yapın” alanına yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Voltingen

Voltingen