Voltingen.com

Su Tesisatı

Eski bir köy evininin tadilatına soyunduğunuzda, diğer tüm işlerden önce halletmeniz gereken konu su tesisatı olacak. Daha önce de bahsettiğimiz gibi 30-50 cm. aralığındaki taş duvarlara sahip eviniz, tesisatınızı istediğiniz her yerden geçiremeyeceğiniz anlamına geldiğinden, sıcak/soğuk su musluk sayısından önce tesisatın nereden ilerleyebileceğini hesaplamalı ve daha sonra usta ile bir sorun yaşamamanız için bunu kağıda dökmeniz gerekiyor.

Eğer köy eviniz eski galvaniz borulardan oluşan bir su tesisatına sahipse, tüm alt yapıyı yenilemeniz gerekmeyebilir ancak bu durumda bir uzmandan yardım alarak, boruların sizi daha ne kadar idare edebileceğini tespit etmenizde yarar var.

Planlama

Planlama sırasında, şebekenin evinize nereden giriş yaptığına bağlı olarak; banyo, mutfak ve balkon/bahçenizde bulunacak musluk sayısı ve yerleri, termosifon, çamaşır, bulaşık makineleri, güneş enerjili ısıtıcı girişleri gibi noktaları belirlemelisiniz.

Su tesisatının mümkün olduğu kadar müdahale edilebilir bir rota izleyerek şebekeye bağlanması, ilerleyen zaman diliminde ezilme veya ısı farklılıklarının meydana getireceği kaçak, sızıntı, patlak gibi durumlarda sorunu çözme sürenizi kısaltacağı gibi aynı zamanda onarım maliyetini de düşürecektir.

Su tesisatı planlaması sırasında dikkat edilecek noktalar;

1-İleride ihtiyaç duyacağınız su deposu ve/veya güneş enerjili su ısıtıcısı için uygun yerlere (terasa, çatıya, depoya) kör sıcak/soğuk uçlar bırakılmalı,

2- Dış mekanda yıkama ve sulama için kullanacağınız musluk; uzun hortumun eşya, bitki ve sebzelere zarar vermemesi ve dolanarak sorun yaratmaması için birden fazla noktaya koyulmalı,

3- Isıtıcı mutfakta konumlandırılırken banyo evin bir başka uzak köşesinde ise, banyo yapmak için sıcak su musluğunu açtığınızda sıcak suyun size gelebilmesi için önce ara mesafedeki boru içinde bulunan tüm soğuk suyu deşarj etmeniz gerekiyor. Bu durum hem su israfına, hem kabarık su faturasına, hem de fosseptik çukurunun zamanından önce dolmasına neden olacağından, sıcak su muslukları ile su ısıtıcısı arasındaki mesafe imkanların el verdiği ölçüde kısa olmalı,

4- Köy evinizin bulunduğu yerde şebeke suyunun basıncı, su tesisatı döşenmeden önce kontrol edilmeli, eğer gerekiyorsa su basıncını çamaşır/bulaşık makinesi ve ısıtıcınızın çalışabileceği seviyede (bu seviye, üretici firmaların hazırladıkları teknik dokümanda yer almaktadır) tutan ekipmanlar tesisata dahil edilmelidir.

5- Kireç oranı yüksek sular kullanım ardından bırakacakları tortu tabakası nedeni ile arabanızı yıkayamamanıza, bulaşık makinenizden çıkardığınız özellikle bardak gibi cam eşyaların tekrar bezle temizlenmeden dolaba kaldırılamamasına, duş kabin camları ile armatürlerin üzerinde hoş olmayan bir görüntüye neden olur. Köy evinizin bulunduğu yerde şebeke suyunun kireç oranı ve içilebilirliği öğrenilmeli, gerekiyorsa sisteme kireç ve sterilizasyon filtreleri (ve bunların barındırılacakları dolap, alan, vb. yerler) eklenmeli,

6- Eğer köy eviniz denize yakın bir bölgede ise; denizden gelindiğinde üzerinizdeki kum ve tuzu arındırabilecek evin dışında bir duş alanı ve sıcak/soğuk su musluğu bırakılmalı, bu alanın su gideri mümkün ise fosseptik çukuru yerine direkt toprağa bağlanmalı.

7- Köy evinizin bahçesinde yer almasını orta/uzun vadede planladığınız havuz, şelale, gölet, garaj gibi alanların, ileride tesisat çekilebilecek en uygun noktalarına T  boru koyularak kör tıpa ile kapatılmalı,

8- Evinizde değilken otomatik veya manüel bahçe sulamasının çalışması, varsa kümesin su ihtiyacı veya bir patlak durumunda sorun giderilene kadar konutunuzdaki tüm suyun kesilmemesi için; su saatinden evinize gelen yönde mutlaka en az 1 adet su vanası koyulmalı. Mümkünse iç tesisatın uygun yerlerine, alt kat/üst kat veya ev/bahçe gibi bölgesel ayrımları yapacak vanalar eklenmeli.

9- Özellikle köylerde; bahçe sulaması için ihtiyaç duyulan suyun, yağmur suyunun kurak zamanlar için bir depoda biriktirilmesi yoluyla elde edilmesi (sarnıç) yöntemi yaygın olarak kullanılır. Çatı kenarı su oluklarınızı bağlayarak yer altında veya üstünde konumlandıracağınız bir su deposunda yağmur suyunu biriktirebileceğiniz gibi, bu depoyu sıvı gübrenin bahçenize kolayca aktarımı gibi amaçlar için de kullanabilirsiniz. Bu deponun yağmur suyu seviyesi azaldığında şebeke suyu ile dolmasını sağlayacak bir şamandıra sistemini planınıza eklemek isteyebilirsiniz.

Evimizi kullanmaya başladıktan sonra, “iyi ki” diye başlayarak andığımız, “keşke” diyerek yapmayı gözden kaçırdığımız noktaları bu yazımızda sıralamaya çalıştık. Evinizi yaparken edindiğiniz tecrübeler ile listeye eklenmesini istediğiniz, eksik/yanlış gördüğünüz noktalar varsa bizimle aşağıdaki “Bir Cevap Yazın” penceresi veya eposta yoluyla paylaşmanızı rica ederiz.

Soru, düşünce, eleştiri ve önerileriniz yazılarımızı geliştirebilmemiz için önemli. Düşüncenizi aşağıdaki “Bir Yorum Yapın” alanına yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.

Bir Yorum Yazın

Voltingen

Voltingen

%d blogcu bunu beğendi: