Eski köy evi tadilatı konusuna zemin ile devam ediyoruz.
Tadilat sırasında, tadilatını gerçekleştirdiğiniz evinizin yaş almış olduğunu ve ülkemizdeki usta/uygulama kalitesi etkeniyle bir süre sonra tekrar edebilecek sorunlar doğurma ihtimalinin çok yüksek olduğunu bir an bile unutmayın.
Kış aylarında tabandan emilen suyun odanızın zeminine, özellikle de odanın ısıtılmasının ardından nem ve rutubet olarak yansıyabileceğinden, toprağa basan zemin katların laminant veya ahşap yerine mutlaka seramik gibi suya dayanıklı malzemeyle kaplanmasını öneriyoruz.
Biraz daha detay
Üst katlarda ahşap dokusunun sıcaklığından mahrum kalmak istemeyenler için iki seçenek ön planda. Birincisi rabıta denilen, alternatif cila/vernik ile rengini değiştirebileceğiniz ve farklı ağaç türlerinden üretilen doğal ahşap. Diğeri de farklı fiyat, kalite, renk ve motiflerde bir çok çeşidine kolayca ulaşabileceğiniz laminant. Ege ve Akdeniz bölgesinde yaz aylarındaki sıcaklıklarda koku ve esneme yapmayacak kalitede üretilmiş laminant seçilmesi uygun olacaktır.
Diğer yandan biraz araştırma ile sıfır veya 1 mm. derz ile döşenebilen ahşap görünümlü seramik kaplama seçeneklerinin ne kadar geniş bir yelpazede seçenekler sunduğuna şaşırabilirsiniz.
Bu konuda önemli bir-iki önemli ayrıntı not düşelim; 15 x >45 santimetre seramiklerin üretimi sırasındaki bir handikap nedeni ile hafif eğrilik söz konusu olabiliyor. Piyasaya yeni çıkan bu uzun seramik ile zemini ahşap görünümüne sokmam isteyenler buna dikkat etmeli, satıcıyla bu tip bir durumda iade yapılacağı konusunda anlaşılmalı.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da, seramiklerin satıldıkları mağazalarda, seramiğin ve üzerindeki desenen daha güzel görünmesi amacıyla aralarına derz yapılmadan direkt tutkalla yapıştırılarak teşhir ediliyor olması. Bu da, üzerinde yürüyeceğiniz seramiği teşhir mağazalarındaki gibi (I mean showroom, yeah showroom babe) evinizde de tutkalla yapıştıramayacağınız için derz kullanmak zorunda olduğunuz, dolayısı ile seramiğinize uygun renkte derz seçmeniz ve derz sonrası görünen ile teşhir salonunda gördüğünüz arasında farklılık olacağı anlamına geliyor.
Satıcıdan, satın aldığınız seramik için üretici tarafından önerilen en düşük derz boşluğu kalınlığı öğrenilmeli, bu kalınlıkta uygun miktarda plastik derz mastarı (artısı) ile seramik yapıştırıcı da siparişinize dahil edilmeli.
Seramiği uygulayacak usta, derz boşluğu azaldığında yapacağı işe daha çok özen göstermesi gerektiğini, bu özenin ona daha uzun çalışma süresi olarak geri döneceğini bildiğinden özellikle sıfır veya 1 mm. derzin uygun olmadığına sizi ikna etme veya metrekare işçilik fiyatını artırma çabaları olabilir. Bu durumda yeni bir usta bulmanın imkanı çerçevesinde, ustayı mı seramiği mi değiştireceğiniz konusunda karar vermeniz gerekebilir.
Artan malzemenin iade edilmesi halinde para iadesi veya ihtiyaç duyabileceğiniz farklı bir ürünle değişiminin mümkün olabileceği yerlerden alışveriş yapmanız, böyle bir durumda ürün iadesinin ancak açılmamış orjinal paketle yapılabileceğini de ustanıza hatırlatmanız yararınıza olacaktır.
Esnek derz ve seramik yapıştırıcı için tasarrufa yönelmeyerek, tanınmış markaların malzemelerini tercih etmenizi, ayrıca zemindeki beyaz renkli derz ne yaparsanız yapın zamanla kirlenerek istemeyeceğiniz farklı bir renk alacağından, sadece duvar kaplamasında kullanmanızı öneririz.
Soru, düşünce, eleştiri ve önerileriniz yazılarımızı geliştirebilmemiz için önemli. Düşüncenizi aşağıdaki “Bir Yorum Yapın” alanına yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.